31 de gener 2013

La Festa de Sant Sebastià porta els visitants a l'espai del Salí


Visita guiada a l'espai restaurat del pou del Salí, on es va descobrir la potassa a Súria. Foto: AjS
L'espai de l'antic pou del Salí, on es va produir el descobriment de la potassa a Súria, va acollir una visita guiada que va tenir lloc diumenge, 27 de gener, dins del programa de la Festa de Sant Sebastià, amb la participació d'una vuitantena de persones.

El guiatge va ser a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, que va destacar la importància històrica d'aquest entorn, que l'any passat va ser recuperat per l'empresa Iberpotash amb motiu del centenari del descobriment de la potassa a Súria.

Segons Albert Fàbrega, l'espai del Salí és "molt important" per a Súria i per a Catalunya per les repercussions que el descobriment de la potassa va tenir a la vila i arreu del món, atès que la troballa va atreure l'interès de les grans potències perquè trencava el monopoli que Alemanya tenia fins aleshores sobre aquest mineral estratègic.

L'estudiós surienc va afirmar que l'espai del Salí és "un memorial" perquè "preserva i fa present" el record d'un esdeveniment de gran importància. En l'acte també va parlar la surienca Maria Sánchez, que va viure a l'antiga casa ubicada a la zona del Salí.

Com en anteriors visites guiades a indrets destacats del patrimoni històric surienc, realitzades en les darreres edicions de la Festa de Sant Sebastià, les persones participants van rebre un opuscle monogràfic sobre la història del pou del Salí, elaborat per Albert Fàbrega i editat per l'Ajuntament de Súria.

Altres actes del cap de setmana
En el transcurs del cap de setmana, es van celebrar altres actes culturals i esportius dins del programa de la Festa de Sant Sebastià. Així, el teatre del Foment Cultural va acollir les darreres representacions de l'obra ‘Nit de ràdio 2.0', original de Cristina Clemente.

La posada en escena va anar a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural, sota la direcció del surienc Roc Esquius. Les tres representacions de l'obra han obtingut una molt bona resposta de públic.

Prop de dos-cents atletes van participar diumenge, 27 de gener, en la cursa de muntanya de Súria. La prova formava part de la segona edició del circuit de curses de muntanya ARCS, organitzada, entre d'altres entitats, pel Centre Excursionista de Súria.

Els participants van sortir del carrer Salvador Vancell, i van recórrer uns 11,5 quilòmetres amb desnivells i corriols tècnics per un circuit que va passar pel Poble Vell, Salipota i la Torre, amb arribada a la plaça de Sant Joan. En l'acte de lliurament de guardons va participar el regidor d'Esports, Àngel Lòpez.

El teatre del Foment Cultural es va omplir dissabte, 26 de gener, en la presentació a Súria de l'espectacle infantil ‘OVNI', a càrrec de la companyia igualadina Farrés Brothers i cia. L'obra és un conte sobre l'amistat i les relacions familiars, explicat amb actors, titelles, trastos, música i video.

El darrer acte del programa de la Festa de Sant Sebastià tindrà lloc aquest dijous, 31 de gener, al saló de sessions de la Casa de la Vila. El director del diari Ara, Carles Capdevila, hi parlarà sobre "Comunicació i país", en un acte organitzat amb motiu dels vint anys de la revista surienca El Salí. La xerrada començarà a les 20.00 h.

Arxiu del blog