03 de gener 2013

Moció en contra la llei WERT

La campaña 'españolizadora' que el ministro de Educación, José Ignacio Wert, pretende desplegar en las escuelas catalanas ha encendido las redes sociales este miércoles y uno de sus usuarios, el escritor Joan Carreras, ha desempolvado un chiste de la revista satírica 'L'Esquella de la Torratxa'  publicado en 1937. La viñeta se burla de las "consignas facciosas" con las que un general insurrecto arenga a su tropa y que es muy parecida a las frases pronunciadas por el ministro de Mariano Rajoy en el pleno del Congreso de los Diputados.

Els catalans ens sentim preocupats davant els atacs del ministre d'Educació Wert, es per això que el nostre grup seguint l'exemple de l'ajuntament de Berga hem presentat aquesta moció al ple de l'ajuntament de Súria que ha tingut el vot favorable de tots els grups nunicipals, acceptant l'esmena del grup del PSC.
  
Aquesta moció té l'ànim de rebutjar l'esborrany de llei d'educació del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.  Aquest esborrany  "porta la política educativa a un retorn d’un passat pre democràtic", és a dir, "al control doctrinal de l’educació, la recentralització del sistema, la minorització de les llengües no castellanes, amb especial malvolença contra l’escola catalana i els programes d’immersió lingüística que han representat un dels millors èxits del nostre sistema educatiu en els darrers 30 anys".
 
Es cert que en aquests 30 anys els ministres d’ educació d’Espanya, no han mostrat una defensa acèrrima de les llengües cooficials com són el galleg, l’ euskera i el català,  no s’han mostrat orgullosos de la diversitat i del   patrimoni  immaterial per donar a conèixer l’existència d’aquestes tres llengües. Imagineu-vos tots els nens d’Espanya que haguessin tingut  l’oportunitat d’aprendre encara que de passada les tres llengües fent-se una petita idea de la riquesa lingüística d’aquest país.
Arrastrem sense cap dubte molts del tabús de la dictadura i sembla que les llengües s’han amagat sota la catifa. Respectar-les i donar-les a conèixer hauria fet trontollar un dels pilars bàsics del franquisme, trinxant la frase: “Espanya una grande  y libre”, perquè la recuperació de les llengües, no és altra que la recuperació de la memòria històrica.

   El Grup Independent de Súria (GIIS) demana la incorporació d’aquesta MOCIÓ al ple del mes de desembre del 2012.

ANTECEDENTS:
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha presentat un esborrany de llei educativa que relega el català a matèria d'especialitat. (quarta llengua després del castellà i dues d'estrangeres) Aquest avantprojecte, que elimina per tant el model català d'immersió lingüística i redueix la ja insuficient oferta per estudiar en català al País Valencià i a les Illes Balears, ha generat una gran indignació al teixit popular dels Països Catalans.

Entitats, organitzacions polítiques, sindicats i associacions de mares i pares, societat civil en general, s'han rebel·lat contra la reforma educativa de Wert i han fet una crida a desobeir una mesura sense precedents.

El nostre grup el GIIS considera que aquest avantprojecte atenta a la convivència, ciutadana, pretén desmantellar el sistema educatiu català i la immersió lingüística i respon a l’estratègia sistemàtica de l’Estat espanyol de menyspreu i residualització de la llengua catalana".

Per a tots els arguments expressats, i prenen com a referència la moció presentada a l’ Ajuntament de Berga, un dels primers municipis que ha aprovat una resolució rebutjant l'esborrany de llei d'educació del ministre d'Educació, José Ignacio Wert

SOL·LICITEM:
1. Mostrar la indignació i el rebuig del ple de la corporació davant la proposta de llei orgànica (LOMCE), que suposa un atac frontal als drets més elementals del poble català. Així mateix, el ple considera que no és admissible que el govern espanyol converteixi la seva ineptitud per resoldre un conflicte polític, en una nova agressió contra els drets dels nens i nenes del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya. És inacceptable que els drets dels infants siguin víctima de la impotència del nacionalisme espanyol.

2.- Instar al Parlament de Catalunya a rebutjar el projecte de llei orgànica (LOMCE) davant la certesa que la defensa de la llengua no pot esdevenir sota cap concepte matèria de negociació.

3.- Manifestar el suport el model d'escola catalana en llengua i continguts, així com a tota la comunitat educativa, per tal de continuï aplicant-lo, si cal ignorant aquesta llei espanyola.

4.- Comunicar els següents acords al Parlament de Catalunya, al Parlament de les Illes Balears, el Parlament Valencià, el ministre d'educació del Regne d'Espanya i el secretari general de la UNESCO.

Es per això que demanem el vot favorable de tots els grups municipals.

Arxiu del blog