28 de gener 2013

Memòria i literatura a la Festa de Sant Sebastià de Súria

Amb la projecció del documental "Transmissions. Memòries de Lluís Sala" i una tertúlia literària amb el periodista i escriptor Martí Gironell

 
El callussenc Lluís Sala i Sala, en una imatge del documental 'Transmissions'. Foto: AjSú
La memòria històrica i la literatura van ser protagonistes dels actes celebrats dijous i divendres, 24 i 25 de gener, dins de la Festa de Sant Sebastià, amb la projecció del documental "Transmissions. Memòries de Lluís Sala", de l'historiador surienc Jordi Algué, i una tertúlia literària amb el periodista i escriptor Martí Gironell.

La projecció de "Transmissions" va reunir divendres unes 180 persones al teatre del Foment Cultural. El documental recull les vivències i records del callussenc Lluís Sala, de 97 anys, durant la guerra civil i la postguerra. En l'acte era present el propi Lluís Sala, avi de l'autor.

El documental també inclou el testimoni de diferents suriencs que van viure aquests dramàtics esdeveniments històrics al costat de Lluís Sala. En la presentació de l'acte, Jordi Algué va expressar el seu agraïment a totes les persones que han participat en l'elaboració del documental, "que parla de memòria històrica i de memòria personal".

Jordi Algué també va manifestar la seva satisfacció pel "triple privilegi" de poder explicar les vivències del seu avi, de projectar el documental al teatre del Foment Cultural i de constatar l'interès que Súria i el seu Ajuntament mostren per la cultura.

La regidora de Cultura, Ana Pérez, va comentar que "Transmissions" ens permet adonarnos que "la gran història" es construeix a partir de moltes històries personals. També va destacar que el documental ha comptat amb una important participació de persones de Súria i d'altres poblacions de Mig Cardener.

"Transmissions" ha estat produït per la Fundació Aplicació (Callús). Abans de la seva presentació a Súria, el documental es va projectar a Callús, Corbera i Barcelona.

Tertúlia literària amb Martí Gironell a la Biblioteca
El periodista i escriptor Marti Gironell va protagonitzar dijous, 24 de gener, una tertúlia literària a la Biblioteca Pública sobre el seu darrer llibre, "L'últim abat", amb la presència d'una setantena de persones. L'acte formava part del programa Súria Municipi Lector i va comptar amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

L'acte va ser presentat per la regidora de Cultura, Ana Pérez. En el transcurs d'aquesta tertúlia literària, Martí Gironell va explicar que la novel·la pot ser un bon instrument per posar a l'abast dels lectors fets poc coneguts de la nostra història. L'autor de "L'últim abat' va afegir que l'elaboració de l'obra li va permetre apropar-se al Bages, la seva història i la seva gent per tal de recrear una època apassionant.

L'obra està centrada en el monestir de Sant Benet de Bages i els problemes que va afrontar en el segle XVI per les interferències dels poders de Castella. Segons Martí Gironell, la novel·la conté "una reflexió política i social d'aquella època", que ofereix similituds amb el moment actual que viu Catalunya.

Arxiu del blog