19 de febrer 2013

Les caramelles de Súria surten a la tele

Núria Balaguer
De sempre, a Súria hem pensat que tenim una festa que ens identifica i ens fa sentir orgullosos perquè és capaç d'aplegar més de 500 participants de totes les edats al voltant d'una tradició que es remunta més de 400 anys enrere. Ara, també pensàvem que no tenia gaire ressò i, per això, intentàvem buscar la manera de donar-la conèixer i que se'n fes més difusió.

Ho teníem com a repte encara pendent, fins que fa unes setmanes, en un article de NaciólaFlama.cat, llegia les declaracions del president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, Antoni Carné, al voltant del periodisme i la cultura popular, en què es lamentava: "Ens demanen innovació, i TV3 sempre es fixa en les caramelles de Súria, quan n'hi ha moltes d'altres". He de confessar que ho vaig haver de llegir unes quantes vegades perquè vaig pensar que no entenia bé la frase. Però, sí, l'havia entès a la primera i em va saber greu que el representant de la confederació d'associacions sense ànim de lucre, que estan fent una bona feina per donar a conèixer la cultura popular a la premsa, desmereixés el fet que les caramelles de Súria sortissin a TV3, posant-les en un exemple de mala pràctica de la televisió catalana.

Estic totalment d'acord que a Catalunya hi ha moltes poblacions que celebren caramelles, totes úniques, cadascuna amb les seves peculiaritats. I les de Sant Julià de Vilatorta són de les més autèntiques, d'acord. I les d'Ardèvol? I les de Castelladral? I les de Martorell? De ben segur, que a cada indret hi trobaríem algun tret característic que podria ser interessant per als mitjans de comunicació. Ara, em preguntaria quin pot tenir més incidència: l'antiguitat? La participació? La implicació del poble? I també: què vol dir que se'n parla o no se'n parla? Un minut a l'informatiu és poc o molt?

L'any passat, Súria va rebre la visita del programa Divendres de TV3, que durant una setmana va anar descobrint diversos aspectes de la població. En aquest programa, cada poble o ciutat mostra els seus punts forts i tothom pot fer-se ressò de les seves festes. I els suriencs, com acostumem a fer, vam aprofitar l'oportunitat per mostrar com vivim les caramelles. En aquest cas, ho vam explicar col·lectivament, com també ens agrada donar-les a conèixer individualment quan som fora de casa i parlem de la nostra vila. I, pel que veig, estic contenta perquè els esforços que hem fet per donar a conèixer les caramelles de Súria han donat fruits, si més no, dins el món de la cultura popular. I a TV3, esclar!

És aquesta una bona manera de vendre les nostres festes? Per mi, tot el que serveixi per fer-les més visibles és positiu. I que per molts anys sigui que els mitjans de comunicació parlin de caramelles, de passions, de tres tombs, de festes majors i dels actes més variats de la nostra cultura. Quants més, i amb més coneixement de causa, millor!

Arxiu del blog