07 de febrer 2013

Llum verd al Pla urbanístic que ha aturat Iberpotash

Un ple extraordinari de l'Ajuntament fa possible que es puguin reiniciar les obres aturades des del 18 de gener

El ple de l'Ajuntament de Súria ha aprovat per unanimitat el pla especial urbanístic d'accés a la rampa de la mina de Cabanasses. Es tracta del document que la Generalitat reclama a l'empresa minera Iberpotash per tal que les obres compleixin tots els permisos. L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, ha valorat positivament l'aprovació del document i ha destacat la importància de l'obra per al municipi i la comarca. Un cop aprovat el pla especial de manera provisional per part de l'Ajuntament, caldrà remetre aquesta documentació de nou a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, que haurà de fer l'aprovació definitiva. Les obres del túnel estan aturades des del 18 de gener passat.
L'Ajuntament de Súria ha aprovat provisionalment per unanimitat el pla especial urbanístic que ha de permetre reiniciar les obres d'Iberpotash. Ara, aquest document s'ha de remetre a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, que ha d'aprovar definitivament el text.
Les obres de la nova rampa de l'empresa minera es van aturar el dia 18 de gener, després que la Generalitat emetés una resolució que instava l'empresa a presentar el pla especial urbanístic per tal de continuar els treballs. La suspensió ha suposat paralitzar la primera fase del projecte Phoenix, que preveu la posada en marxa d'una nova planta de tractament de sal pura i suposa una inversió de prop de 200 milions d'euros.
La resolució va arribar motivada per una denúncia presentada pel despatx d'advocats Estudi Jurídic Ambiental, el mateix que ha denunciat l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas (CiU), per presumpta prevaricació en permetre que s'iniciés la construcció del nou túnel sense que el pla especial estigués aprovat. Respecte aquesta denúncia, Canudas ha assegurat que, de moment, no en té cap coneixement oficial.
L'alcalde ha valorat positivament l'aprovació del pla especial "ja que permet donar continuïtat al pla d'expansió d'Iberpotash". Un projecte que, segons ha dit, "garanteix llocs de treball i riquesa al municipi i a la comarca".
Pel que fa a la legalitat del procés, Canudas ha aclarit que la rampa d'Iberpotash tenia el permís de la Direcció General de Mines i que el pla especial urbanístic només és necessari per fer l'accés al túnel. Segons ha explicat, mentre aquest pla especial es trobava en fase de tramitació, l'Ajuntament havia autoritzat a Iberpotash fer un camí provisional d'accés a la rampa que, en cas que finalment el pla especial no s'aprovés, s'hauria de restaurar completament.
"Falta de transparència"
El portaveu del grup municipal Grup Independent de Súria, Santi Filló, ha denunciat "falta de transparència" en el procés. Filló ha exigit responsabilitats polítiques i ha demanat el cessament del primer tinent d'alcalde, Joan Castellà. Malgrat tot, el grup municipal ha votat a favor del document "per la importància del projecte d'Iberpotash".
Per la seva banda, el PSC també ha votat a favor del document. El regidor Antoni Julián s'ha mostrat convençut que l'Ajuntament ha treballat en tot moment dins de la normativa i ha defensat l'actuació del consistori. Tot i això, ha lamentat que, des de l'administració central, "es posin traves a la inversió d'una empresa privada que aportarà riquesa al poble i a Catalunya".

Arxiu del blog