02 de juny 2012

Aprenen a fer estalvi ambiental als ajuntaments

Aprenen a fer estalvi ambiental als ajuntaments

 
Imatge de la jornada al Consell Comarcal. Foto: CCBages
Una cinquantena de persones d'administracions locals del Bages (Consell Comarcal, Ajuntaments i consorcis), d'ajuntaments de comarques veïnes i d'empreses han assistit al Consell Comarcal a la jornada "Com reduir costos mitjançant millores ambientals i inversions verdes als ens locals" que, inclosa en el programa Regió Verda, tenia com a objectiu donar eines per la reducció de les factures associades al consum d'energia i la gestió dels residus, l'aigua i els espais verds. L'optimització dels costos associats a la prestació de serveis públics és una premissa important en l'actuació de l'administració, especialment en el context econòmic actual.

La jornada, que ha rebut una valoració molt positiva per part dels assistents, ha donat idees i s'hi han exposat casos pràctics que exemplifiquen que, en matèria de medi ambient, es poden emprendre iniciatives molt interessants per fer més sostenibles els municipis i per ajudar a generar estalvis i reduir la despesa dels ens locals, mantenint un bon servei al ciutadà. La jornada s'ha centrat en tres grans blocs: l'energia, els residus i l'aigua i els espais verds.

Des del Consell Comarcal s'ha aprofitat la jornada per anunciar als ajuntaments de la comarca que des de l'Àrea de Territori i Medi Ambient s'està treballant per crear un servei d'assistència i suport en matèria d'energia als municipis. Aquest és un camp estratègic on els ens locals tenen encara molt camí per recórrer. Una bona comptabilitat i gestió energètica permet detectar moltes oportunitats d'estalvi i millora ambiental. El Consell pot oferir un suport tècnic especialitzat que, des de la proximitat territorial, pot ser de gran interès pels ajuntaments. De fet, des del Consell ja fa molts anys que es treballa en la promoció de l'electrificació rural, les energies renovables i l'estalvi i eficiència energètica. Amb la creació d'aquest servei es pretén fer un pas qualitatiu per poder oferir una assistència integral en matèria d'energia.

El programa Regió Verda té com a objectiu potenciar al Bages el sector empresarial lligat a la sostenibilitat i la denominada economia verda, i promoure el creixement econòmic sostenible. Es duen a terme diferents iniciatives per promoure i donar valor al sector del Bages, per generar oferta i demanda laboral i per millorar la qualificació dels futurs professionals del sector. Aquest programa té un finançament de 85.000 euros, inclosos en la subvenció del milió d'euros que el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio va donar al Pacte Territorial del Bages per dur a terme actuacions de diversificació i dinamització industrial a la comarca. El programa és liderat pel Consell Comarcal del Bages i es desenvolupa conjuntament amb Pimec Catalunya Central i Cambra de Comerç de Manresa.

Arxiu del blog