13 de juny 2012

Perden mitja casa per un error de l´Ajuntament de Súria

El consistori va permetre l'ocupació com a habitatge d'un espai reservat exclusivament a jardí o garatge


Perden mitja casa per un error de l´Ajuntament de Súria
Perden mitja casa per un error de l´Ajuntament de Súria Jordi Escudé
JORDI ESCUDÉSÚRIA Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obligarà una família de Súria a enderrocar una part de casa seva per considerar que la llicència d'obres atorgada per l'Ajuntament el 2006 "no s'ajusta" a les normes urbanístiques. El cas va arribar als tribunals per la denúncia interposada per un veí contra l'Ajuntament de Súria i Construccions Jané, com a promotora de l'obra, en què demanava la nul·litat de la llicència.

L´habitatge unifamiliar té l´entrada principal al número 17 del carrer de les Vinyes, al barri de Salipota, però les façanes lateral i posterior donen als carrers de Joan Maragall i Folch i Torres, i és en aquest darrer on hi ha la irregularitat: part de l´edifici destinat a habitatge s´ha construït en un espai que la normativa urbanística reserva exclusivament «a verd privat» o en tot cas «a garatge, amb un màxim de 3 metres d´alt i 30 m2 de superfície». En realitat, però, la superfície construïda com a habitatge (i que la llicència havia permès) sobrepassa la mida de 13,38 m2, que ara s´hauran d´enderrocar.

La resolució dictada ara pel TSJC sobre la base "d'una disconformitat a dret" en la llicència d'obres és el segon pronunciament sobre aquesta qüestió. El cas es remunta a un primer contenciós promogut ja fa sis anys per un veï en què es demanava la nul·litat de la llicència. Llavors el jutge va considerar "ajustada a dret" la llicència concedida a la constructora el maig del 2006, però hi va haver una apel·lació que ara s'ha resolt a favor del demandant ,i contra la qual no es pot recòrrer perquè la sentència és ferma-

"Tenim un bon problema"
Els propietaris de l'habitatge unifamiliar afectat per la decisió de la sentència del TSCJ van adquirirlo sobre plànol l'any 2006, i el cas no va arribar als tribunals fins després, quan el constructor ja tenia la llicència otorgada.

El procés no va fer aturar les obres i la família en qüestió es va traslladar a viure a la seva nova casa el juny del 2009 considerant que "tot estava correcte, però ara ens hem trobat amb un bon problema sense que nosaltres tinguem culpa", lamenta el propietari de l'habitatge, Francisco Moreno.

La superfície construïda com a habitatge sobrepasa la mida permesa de 13,38 m2, que ara s'hauran d'enderrocar.

L'Ajuntament està estudiant com executa la sentència, i les parts encara n'han de concretar el vessant econòmic.

I és que el procés judicial afectava la llicència, i implicava directament l'Ajuntament i la constructora, però no la família que hi ha acabat vivint, tot i que ara "en som els afectats perquè n'hem d'enderrocar una part". Per la seva banda, l'Ajuntament de Súria ha declinat fer declaracions sobre la sentència més enllà d'expressar que l'acatarà  "i de posar els mitjans necessaris per a la seva execució, en contacte amb les diferents parts afectades". En aquest sentit, els serveis jurídics municipals "estan estudiant ara com s'ha de concretar aquesta execució en tots els seus aspectes, incloent-hi la vessant econòmica·. També s'ha de determinar com s'ha d'afrontar  el cost i qui se n'ha de fer càrrec".

Arxiu del blog