26 de juny 2012

l Parc Geològic pot entrar a la xarxa europea el setembre


Dos membres de l'equip d'avaluadors de la Xarxa Europea de Geoparcs han visitat el Bages entre el 17 i el 19 de juny

 
Els dos avaluadors amb tècnics del territori. Foto: CCBages
Dos membres de l'equip d'avaluadors de la Xarxa Europea de Geoparcs (un grec i un irlandès) han visitat el Bages del 17 al 19 de juny, per avaluar la candidatura del Parc Geològic i Miner de la Catalunya a entrar en aquesta xarxa, avalada per la Unesco. El resultat de l'avaluació se sabrà el mes de setembre. L'objectiu dels responsables del Parc Geològic va ser mostrar als avaluadors les fortaleses del nostre territori com a candidats a geoparc i per això els van preparar un complet programa de visites per diferents municipis i equipaments.

Cal tenir en compte que algunes de les condicions indispensables per entrar a la xarxa són:
  • Una estructura forta de gestió
  • Un límit geogràfic definit amb importants elements geològics
  • Que la candidatura presenti propostes en el camp educatiu i científic (recerca, intercanvi, promoció, conservació...)
  • Que la candidatura presenti propostes de geoturisme per donar valor als elements del patrimoni cultural i identitari del territori
  • Que compti amb la implicació del territori
El procés d'avaluació va consistir en dos dies de visites pels límits del Parc Geològic en què es van ensenyar una mostra de cadascun d'aquests aspectes, més una tarda de sessió de treball per explicar i demostrar amb documents l'estructura i la implicació del territori. Segons els responsables del Parc, les "sensacions són positives, creiem que se'n van endur una bona impressió. Ens van manifestar que tenim un territori potent i que es nota que s'ha treballat molt en el projecte".

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central permet veure en un espai relativament petit com una antiga conca minera, amb tots els seus elements, va quedar substituït per l'avenç de rius i llacs en el context de l'alçament dels Pirineus i altres serralades.

Arxiu del blog