24 de juny 2012

El llibre sobre Pius Macià aplega 100 persones a Barcelona


 
Joaquim Aloy, Francesc Macià i Guilà, Jordi Palou-Loverdos i Josep Maria Canudas. Foto: AjSú
El llibre "Pius Macià i Ribera, un home de bé, un gran surienc", de Francesc Macià i Gras, va ser presentat dimarts, 19 de juny, a Barcelona en un acte que va reunir prop d'un centenar de persones. Aquesta ha estat la tercera presentació del volum, després de les que es van realitzar a Súria i a Sabadell els mesos de gener i març, respectivament.

L'acte, organitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Ajuntament de Súria, va reunir membres de la família Macià i altres persones de Súria a l'auditori del Museu d'Història de Catalunya.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, va manifestar que el llibre exemplifica "una història familiar, però també la història d'un país", a més de reflectir "uns valors molt importants" de generositat i dignitat.

Segons Jordi Palou-Loverdos, la presentació del llibre a Barcelona també representava "un homenatge" a la figura de Pius Macià com a "persona excepcional i compromesa amb el seu poble", i víctima innocent de la violència desfermada durant la guerra civil.

L'alcalde Josep Maria Canudas va remarcar que la presentació del llibre a Barcelona s'havia d'entendre com "un signe de normalitat per al país". Segons el batlle surienc, l'acte també volia ser "un homenatge a la pau, al diàleg i a la llibertat" a través de la figura de Pius Macià i de la preservació de la memòria d'uns fets tràgics per al coneixement de les noves generacions.

Josep Maria Canudas va parlar de Pius Macià com a "autèntic activista social" en una etapa convulsa i de canvis importants per a la vila, fent referència al descobriment de la potassa, esdevingut fa cent anys, com "un revulsiu que ens va canviar la història".

En nom de la família, Francesc Macià i Guilà, un dels fills de l'autor, va manifestar que, a més de deixar testimoni d'una història familiar, el llibre també ofereix "una reflexió sobre la violència que s'exerceix sobre persones innocents". En aquest sentit, va indicar que els fets reflectits al llibre segueixen sent d'actualitat perquè al món d'avui encara hi ha nombrosos conflictes armats que deixen moltes víctimes innocents.

Per la seva banda, l'historiador manresà Joaquim Aloy, autor del pròleg del llibre sobre Pius Macià, va afirmar que, tot i tractar d'esdeveniments que van tenir lloc a Súria, el volum pot interessar persones d'arreu perquè "fets semblants van passar a molts pobles de Catalunya".

Joaquim Aloy també va elogiar la "serenor d'esperit" de l'autor a l'hora de recordar uns fets tràgics dels quals va ser testimoni directe, amb un llibre escrit "sense ànim de revenja" i oferint "una gran lliçó d'humanitat". D'altra banda, tant el director del Memorial Democràtic com l'historiador Joaquim Aloy van felicitar la família Macià i l'Ajuntament de Súria per haver fet possible la publicació del volum.

La presentació del llibre va acabar amb l'himne de Sant Salvador, original d'Antoni Malats, interpretat a la tenora per Josep Macià i Guilà, un altre dels fills de l'autor. Entre les persones presents a l'acte es trobaven la regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, la regidora Natàlia Flores i els delegats territorials de Governació, Ramon Buscallà, i d'Interior, Josep M. Rafart.

El llibre, escrit per un dels fills de Pius Macià, reviu la trajectòria vital i la tràgica mort del seu pare, un dels personatges més destacats de la vila en les primeres dècades del segle XX i primera víctima de la guerra civil a Súria. El volum forma part de la col·lecció Temes de Súria, editada per l'Ajuntament.
Imprimiu aquesta notícia Notícia en PDF Compartiu la notícia per correu electrònic Envieu correccions

Arxiu del blog