19 de juny 2012

El magatzem de gas soterrani de Balsareny generarà 40 lloc de treball estables


Aquest migdia s'ha presentat el projecte a la Cambra de Comerç, tal i com ha avançat Regió 7 en l'edició de paper. Els treballs de construcció, que duraran entre 8 i 10 anys, requeriran 200 obrers i comptarà amb una inversió d'un 350 MEUR



ACN L'empresa Gas Natural-Fenosa ha anunciat aquest dimarts que té la intenció de construir un magatzem de gas al subsòl salí de Balsareny (Bages), tal i com ha avançat en primícia Regió 7 en l'edició de paper d'avui. El projecte, que representa una inversió d'entre 300 i 350 MEUR, preveu crear 200 llocs de treball durant la construcció -que durarà entre vuit i deu anys- i prop de 40 llocs de treball estables per a l'explotació. La futura instal·lació servirà com a espai de reserva d'aquest combustible en cas de dificultats d'abastiment o de necessitats extraordinàries de consum. El director general de Planificació de la companyia, José Maria Egea, ha assegurat que el projecte tindrà "un impacte ambiental mínim i serà segur" perquè estarà a 900 metres de profunditat.
Des de l'any 2009, l'empresa gasística ha estat realitzant estudis per conèixer si les característiques del subsòl de la conca potàssica farien possible la construcció del dipòsit i per comprovar la possibilitat que hi hagués reserves d'hidrocarburs. El responsable del projecte, Joan Pujol, ha assegurat que les anàlisis han determinat que el terreny no té hidrocarburs i compta amb les condicions geològiques apropiades per albergar una reserva de gas per la seva impermeabilitat i estabilitat.
Ara, la companyia gasística ha iniciat la tramitació dels permisos necessaris per elaborar el projecte i que han de concedir el govern de l'estat espanyol, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments implicats. En aquest sentit, el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Josep Canós, ja ha assegurat que el magatzem de gas és un projecte "estratègic" per al país.
En el cas que tots els permisos siguin satisfactoris, la construcció s'iniciarà en un parell d'anys. Per al desenvolupament del projecte, el seu responsable ha explicat que s'ha sol·licitat la concessió de 1.000 hectàrees, de les quals només es requerirà una desena part. El dipòsit es preveu construir a la banda de Balsareny del jaciment salí del Bages i ocuparà una part del sòl que actualment explota Iberpotash. En aquest espai es construiran vuit grans cavitats localitzades en una estructura salina a 900 metres de profunditat. Pujol ha assegurat que el fet que estigui a la profunditat no representa cap risc per a la població ja que la manca d'oxigen a l'interior fa impossible una combustió interna.
Vida útil de 40 anys
Les futures instal·lacions tindran un volum d'emmagatzematge útil de 400 gigawatts per hora (GWh) per cavitat i una vida útil de 40 anys. La capacitat del magatzem permetria respondre a tota la demanda de subministrament de gas a Catalunya durant uns 14 dies, o fer front a les necessitats domèstico-comercials durant 140 dies.
Pujol ha assegurat que la posada en marxa del projecte impulsarà la contractació de 200 persones per a la construcció i, un cop es posi en marxa la instal·lació, 40 per a l'explotació.
El primer magatzem en una cavitat salina de l'estat espanyol
El magatzem de gas són infraestructures que contribueixen a assegurar l'abastiment de gas davant de qualsevol emergència. Els magatzems de gas estan liberalitzats a Espanya i les companyies poden dur a terme aquest tipus d'inversions que després serveixen per oferir subministrament de gas en cas que es tallin les vies naturals d'accés de flux per conflictes internacionals, accidents o altres fets.
A Europa, hi ha més de 30 magatzems en cavitats salines en funcionament, principalment a Alemanya, França, Anglaterra, Dinamarca i Portugal. Aquest projecte serà el primer a l'estat espanyol situat en un cavitats salines. La posada en marxa del dipòsit obligarà a fer noves infraestructures com un gasoducte des de la zona de Terrassa fins a les cavitats salines i una línia elèctrica de set quilometres des de Sallent.

Arxiu del blog