24 de juny 2012

La colla de Vilafranca aixeca els seus castells en un gratacel de Nova York

tradició catalana a la capital del món

Els Verds també actuaran al pont de Brooklyn i a Central Park els pròxims dies

EFE / Nova York
Els Castellers de Vilafranca, en plena actuació al terrat d'un gratacel de la ciutat de Nova York. CASTELLERS DE VILAFRANCA
Els Castellers de Vilafranca del Penedès han complert aquest dijous el somni d'alçar les seves famoses torres humanes a Nova York, on han fet història a l'aixecar, per primera vegada, diversos castells al terrat d'un edifici de 20 pisos d'altura a Manhattan, amb la silueta de l'Empire State Building de fons.
"És la culminació d'un somni que feia anys que perseguíem; el de portar la nostra tradició, de més de 200 anys, a la capital del món", ha declarat el president de l'associació castellera, Josep Cabré, després d'alçar les seves primeres construccions en el seu debut a la Gran Poma.
Els Castellers de Vilafranca, coneguts també com 'Els Verds', pel color de les seves camises, han aixecat una torre de set, un quatre de vuit, un cinc de set i dos pilars de cinc a la terrassa d'un conegut bar de Manhattan, en un gratacel de la Cinquena Avinguda. "S'havien fet castells dalt d'una muntanya, però mai al terrat d'un edifici. Suposa un rècord mundial i estem molt contents que coincideixi amb la nostra primera visita als Estats Units i a Nova York", ha afegit Cabré.
És la primera vegada que aquesta tradició catalana es veu en directe a Nova York, on mai s'havien aixecat les torres humanes. La colla de Vilafranca ha actuat en diferents punts del planeta, de Xile a l'Índia, així com en diferents ciutats d'Europa. S'han desplaçat fins a la Gran Poma 145 membres de l'associació, fundada el 1948, una dotzena d'ells nens, i l'objectiu de la visita, segons ha recordat el seu president, és promocionar la tradició a l'exterior després que el 2010 els castells fossin declarats patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO.
"Ara és una responsabilitat. Hem de donar a conèixer els castells al màxim nombre de llocs del món", ha explicat Cabré, que ha definit la tradició com "un símbol de l'esforç comú entre un grup de persones molt diferents, del més petit al més gran". "Tots som imprescindibles", ha afegit.

Central Park i el pont de Brooklyn

El president de la formació s'ha mostrat "molt satisfet" davant l'expectació que ha aixecat la seva presència a Nova York, on han reunit uns quants centenars de persones per a la seva primera actuació, i on tenen previst protagonitzar els pròxims dies diverses actuacions més en llocs com Central Park o davant el pont de Brooklyn.
'Els Verds' actuaran aquest dijous a Battery Park, al sud de Manhattan, i al conegut Central Park, així com a la cèntrica plaça Rockefeller, mentre que divendres tenen previst aixecar les seves torres humanes davant el pont de Brooklyn.
Dissabte aixecaran les seves construccions a Lincoln Square, en la presentació d''Enxaneta', un documental en 3D sobre els castells dirigit per Paulí Subirà i produït per TV3, mentre que aquesta setmana també es presenta a Nova York 'The Human Tower', dels directors Ram Devineni i Cano Rojas.
La visita dels Castellers de Vilafranca coincidirà els pròxims dies amb la presència a la ciutat del president de la Generalitat, Artur Mas, així com dels Prínceps d'Astúries.

Arxiu del blog